Bewegen

Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer

Bewegen

21 June 2018 Bewegen 0

Beweeg!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht hoeveel we bewegen op het werk. Dat is niet zo veel. Een fulltime medewerker zit gemiddeld ruim vier uur achter zijn computer. In de informatie- en communicatiesector is het gemiddeld aantal uren dat men achter de computer zit het hoogst: 6,9 uur per werkdag. De financiële dienstverlening is met 6,5 uur een goede tweede. In werkelijkheid zitten we nog langer stil, want ook thuis brengen we veel tijd zittend door. Het aantal ‘zittende’ uren komt in totaal al gauw op zo’n 10 uur per dag.

Diabetes

Weinig bewegen kan leiden tot diabetes. In 2025 kan het aantal diabetespatiënten oplopen tot zo’n 1,3 miljoen. Om de groei tegen te gaan kunnen werkgevers beweging stimuleren.

Doe volgend jaar mee aan de Nationale Traploopweek om werknemers te stimuleren de trap te nemen in plaats van de lift. Afgelopen week deden aan de Traploopweek slechts zo’n 300 organisaties mee. Jammer, want het stimuleren van traplopen bij werknemers heeft na twaalf weken al een positief effect op de fitheid, het gewicht en de bloeddruk.

Tips

U kunt als werkgever veel doen om bewegen op de werkvloer te stimuleren. Wij geven u acht tips:

1. Zorg dat werknemers bewuster worden van de positieve effecten van meer beweging.

2. Vergader eens wat vaker staand. Bijkomend voordeel: de vergaderingen zullen veel snellerverlopen, waardoor u minder tijd kwijt bent met vergaderen.

3. Schaf zit-sta-tafels of bureaufietsen (hometrainers in de vorm van een bureaustoel) aan.

4. Plak bij de liften stickers om werknemers op te roepen om de trap te nemen.

5. Maak trappenhuizen aantrekkelijker. Als ze leuk zijn ingericht met bijvoorbeeld planten en kunst, dan wordt het een prettigere plek om te lopen.

6. Stimuleer wandelingen tijdens of na de lunch.

7. Zorg dat de koffie en thee verder weg te vinden zijn. Hierdoor lopen mensen meer dan wanneer ze koffie en thee binnen handbereik hebben.

8. U kunt ‘meer bewegen op de werkvloer’ opnemen in het vitaliteitsbeleid. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met de adviseurs van Fitvitaal Service.

Breng uw organisatie in beweging. Veel succes, het loont!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *