Stress en de kreeft

Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer

Stress en de kreeft

22 June 2018 Uncategorized 0

Toen ik vriendin X vertelde dat ik een blog over werkstress ging schrijven, riep ze meteen:  “Schrijf over mij, ik heb stress!”. Het goede nieuws hiervan is dat ze er gemakkelijk over praat en dat stress gelukkig steeds minder in de taboesfeer zit. Minder mooi is natuurlijk dat zij stress ervaarde. Hoewel het de vraag is of dat zo erg is, maar hierover later meer.

Vriendin X heeft sinds enkele maanden een nieuwe functie als projectleider in een ICT-omgeving. Hier heeft zij met teamleden te maken die, hoe zal ik het zeggen, andere types zijn dan zij. De details zal ik buiten beschouwing laten, maar in de onderlinge communicatie – ook óver de moeizame onderlinge communicatie – ging het tot het niveau van ‘mijn vrouw begrijpt me ook al niet’. Ook binnen het bestuur van de sportvereniging waarin vriendin X zit, verliep de samenwerking vaak niet soepel, waardoor ze al snel de wanhoop nabij was.

Daarnaast had en heeft ze in het woon-werkverkeer consequent te maken met lange files, lukte het om diverse redenen niet om op tijd in bed te liggen, lag ze ’s nachts te piekeren, werd het lastiger om gezond en regelmatig te eten en lukte het haar niet meer om op vrije momenten van de bank af te komen en de televisie en social media even te laten voor wat ze waren. Kortom, een complex geheel van factoren die haar de nodige stress bezorgden.

Toen kwam het moment dat ze besloot: zo kan het niet langer. Maar waar te beginnen? Allereerst is ze naar de huisarts gegaan, waar ze door werd verwezen naar een POH-GGZ om het piekeren eens nader te onderzoeken. Vervolgens ging ze het gesprek aan met haar leidinggevende, wat inmiddels heeft geresulteerd in trainingen aan het gehele team over onder meer teamrollen en samenwerking. Intussen ontving ze een persoonlijk kaartje van haar leidinggevende: ‘Dank voor je inzet voor deze lastige klant, we zijn heel blij met je!’ Als laatste stap besloot ze zich aan te melden voor de 90-days lifestyle-challenge die momenteel nog steeds loopt. Wat de resultaten van dit alles zijn op de lange termijn, moet nog blijken. Voor nu heeft ze in elk geval al mooie stappen gezet, die duidelijk zorgen voor een leven en lijf in balans.

Het mooie is: ze groeit hierdoor en verrijkt haar leven hiermee. Dit is precies de les van de kreeft; als de kreeft groeit, gaat zijn schelp steeds krapper zitten. Dan komt het moment dat de kreeft zich dusdanig oncomfortabel voelt dat hij de schelp afgooit om een nieuwe, grotere schelp te produceren. Dit proces herhaalt zich om de zoveel tijd.

Dus last van stress? Leer van de kreeft en laat het een stimulans zijn tot persoonlijke groei!
Fitvitaal Service helpt u graag om die groei, binnen uw organisatie en bij uw werknemers, te bewerkstelligen met behulp van advies, training en coaching. Hopelijk tot binnenkort!

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *